VEENDAM - Op initiatief van de ’Veendammers van het Jaar 2016’, Henk Spelde en Mia van Selling, worden er in het nieuwe leer- en sportpark van de gemeente Veendam een serie van tien mozaïekbanken gerealiseerd.
Samen met Bureau Het Wilde Oosten en Stichting Welzijnsorganisatie Compaen is een plan ontwikkeld, waarin samenhang tussen verleden, heden en toekomst zit- en zichtbaar wordt gemaakt én de verbinding tussen jeugd, bewoners en bezoekers, tussen sporten en leren wordt gestimuleerd. Beide Veendammers kwamen op dit idee tijdens een brainstormsessie met Frans Warntjes, directeur facilitair en ict van scholengemeenschap Winkler Prins. Het afgelopen jaar is door hen in stilte gewerkt aan de ontwikkeling van de plannen en aan het aanvragen van het benodigde kapitaal aan donaties en subsidies. Het doel is tien verhalen-/mozaïekbanken te laten ontwerpen en produceren van, voor en met inwoners van de gemeente Veendam. Elke bank heeft een eigen uniek ontwerp waarin de sport-, onderwijs- en cultuurhistorie van Veendam en de buitendorpen tot uiting komt. De diverse onderwerpen kunnen aansluiten bij het alledaagse, dat zeer dichtbij of juist ver terug in de tijd ligt en krijgen een herkenbare 'lijn'. De banken zijn van massief beton en worden op de werkplaats van het socialsofaproject in Winschoten door vrijwilligers bekleed met glasmozaïek.
De verhalenbanken geven inwoners, bezoekers, wandelaars en fietsers aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over de afbeeldingen op de banken. Naar verwachting zal het ontwerpen en produceren van de tien banken ongeveer twee jaar in beslag nemen. Het project kan van start gaan dankzij toegezegde subsidies en donaties van o.a. Leader Oost-Groningen, gemeente Veendam, Stichting Wildervank Fonds, Rabo Stad en Midden Groningen, Gasunie, Winkler Prins Veendam, Ubbo Emmius Veendam en Nedmag Veendam