VEENDAM - Op initiatief van de ’Veendammers van het Jaar 2016’, Henk Spelde en Mia van Selling, worden er in het nieuwe leer- en sportpark van de gemeente Veendam een serie van tien mozaïekbanken gerealiseerd. De oplevering is in het voorjaar van 2022.
Samen met Bureau Het Wilde Oosten en Stichting Welzijnsorganisatie Compaen is een plan ontwikkeld, waarin samenhang tussen verleden, heden en toekomst zit- en zichtbaar wordt gemaakt én de verbinding tussen jeugd, bewoners en bezoekers, tussen sporten en leren wordt gestimuleerd. Beide Veendammers kwamen op dit idee tijdens een brainstormsessie met Frans Warntjes, directeur facilitair en ict van scholengemeenschap Winkler Prins.
Elke bank heeft een eigen uniek ontwerp waarin de sport-, onderwijs- en cultuurhistorie van Veendam en de buitendorpen tot uiting komt. De verhalenbanken geven inwoners, bezoekers, wandelaars en fietsers aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over de afbeeldingen.
De banken zijn van massief beton en worden op de werkplaats van het socialsofaproject in Winschoten door vrijwilligers bekleed met glasmozaïek.

Het project kon van start gaan dankzij subsidies en donaties van o.a. Leader Oost-Groningen, gemeente Veendam, Stichting Wildervank Fonds,
Rabo Stad en Midden Groningen, Gasunie, Winkler Prins Veendam, Ubbo Emmius Veendam, Nedmag Veendam en Provincie Groningen.

Op 5 oktober 2018 is de eerste bank van de serie opgeleverd. Het is de bank voor scholengemeenschap Ubbo Emmius.
Nadat Ubbo Emmius in 2019 is opgegaan in Winkler Prins staat de bank nu bij de nieuwbouw aan de Raadsgildenlaan.
Op 15 mei 2019 is de bank voor de SC Veendam feestelijk onthuld. De bank stond tijdens de voetbalopera Veendammer Wind aan de Langeleegte.
Inmiddels is deze bank als eerste uitgeplaatst in het sportpark.

In afwachting van de definitieve plaatsing hebben in november 2019  hebben twee andere banken tijdelijk een plek gekregen.
Een staat bij OBS De Sleutel in Wildervank en de ander op het plein bij Winkler Prins Raadsgildenlaan. 

veendam ubbo 01

veendam ubbo 03

VeendamSCbank park
 

veendam sc 06

Veendam historische bank 1

Veendam historische bank 2

wildervank G 20191114 nieuws 01

wildervank G 20191114 nieuws 02.JPG