Nieuwe Pekela. Het project begon met een gastles door provinciaal archeoloog Henny Groenendijk over de préhistorie. De leerlingen van de Theo Thijssenschool luisterden geboeid naar de uitleg over de opgravingen die in 1997 hebben plaatsgevonden vlakbij de plek waar hun school staat.

Stadskanaal Maarsstee. Bert Roossien heeft op aansprekende wijze aan de kinderen van de Gabriel Damschool uit de doeken gedaan hoe de wijk Maarsstee in de jaren vijftig is ontstaan. De komst van Philips en de opkomst van de televisie heeft hier alles mee te maken........

 
Veendam.
Leerlingen aan het werk voor de bank. De aanleiding is het jubileumjaar 2016. Directeur Jan Nijborg heeft uitgebreid met de kinderen over de geschiedenis van 'het' Winkler Prins gesproken.Meeden. Aan de hand van een door Luppo Kruizinga en Johan Mulder opgestelde lesbrief zijn de leerlingen van groep 7 van C.B.S. Sjaloom en van O.B.S. De Mieden meegenomen door de ontstaansgeschiedenis van hun dorp. Gezamenlijk hebben ze hiervan tekeningen gemaakt.Vriescheloo. Na de sloop van een deel van de huurwoningen is het vrijgekomen terrein vlak bij de molen een dorpsschooltuin gerealiseerd. Een memorabele moment én een mooi onderwerp voor een verhalenbank. De leerlingen van O.B.S. de Driesprong hebben hieraan dan ook van harte meegewerkt. De dorpsschooltuin is een initiatief van de Dorpraad Vriescheloo. Mijntje de Bruin heeft het verhaal aan de kinderen vertelt. De tuin wordt in juni 2015 officieel geopend.