De werkplaats in Winschoten waar de Socialsofa’s gemaakt worden, is verhuisd van de oude LTS naar de gymzaal van de SBO Delta aan de hoek Hoorntjesweg-Bovenburen.

In de gemeente Oldambt zijn de bekende met glasmozaïek bekleedde sofa’s op steeds meer plekken te zien. Sinds 2011 wordt er, in het kader van het project ‘In grote lijnen, de Oldambt verhalenbanken’, een bijzondere serie gemaakt.

In de ontwerpen hiervan zijn kindertekeningen verwerkt. Kindertekeningen die door verschillende groepen 7 van de verschillende basisscholen zijn gemaakt. Ze verbeelden gebeurtenissen uit de geschiedenis van het dorp, de stad of streek waar de bank geplaatst is. Banken met een verhaal dus die bovendien ook nog eens lekker zitten.

Veel vrijwilligers zetten zich in voor het project. Dat zijn de mensen op de werkvloer, die met veel geduld en enthousiasme het mozaïekwerk uitvoeren maar ook de betrokken wijkplatforms en dorpsverenigingen die ‘een steentje bijdragen’. Zij dragen o.a. de onderwerpen aan voor de verhalen die op de banken worden uitgevoerd. Deze kunnen een recente aanleiding hebben of ver terug liggen in de tijd.

De verhalenlijn stopt niet in Oldambt. Onlangs is bekend geworden dat een groot aantal Oost Groninger gemeenten zich aansluiten bij het project. Ook nu is er weer een uitgebreid educatief programma voor de jeugd uitgewerkt. Dit wordt in samenwerking met de basisscholen en o.a. het Veenkoloniaal Museum in Veendam opgezet. Vrijwilligers uit de deelnemende gemeenten komen het team vrijwilligers hiervoor in Winschoten versterken.

Met deze uitbreiding ligt er een mooie kans om onze regio op de kaart te zetten en te verrijken met een bijzondere toeristische route die via de unieke verhalenbanken door dorpen, wijken en buitengebieden gaat lopen. Leader Oost Groningen is een van de partijen die financieel bijdraagt aan het project.

Als vrijwilliger meewerken ? Aanmelden kan via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Stichting Welzijn Oldambt of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.