zwaagweg-trambaan

  • woldendorp-02.jpg
  • Woldendorp-03.jpg

Over deze bank

'Pronkjewail in golden raand'
Deze zin uit het Gronings volkslied is helemaal van toepassing op de serie Waddenbanken voor Kiek over Diek. De 10 banken zijn ingelegd met een patroon van deels spiegelende tegeltjes, deze tegeltjes zijn speciaal voor dit project gemaakt. Op elk van de banken hebben ze een andere kleur en samenstelling. Samen met de afgebeelde vogels verwijzen ze naar het Waddengebied met haar getijden en steeds wisselende licht en luchtspiegelingen.
De achterkant van de banken 'vertelt' iets over het specifieke gebied waar de bank komt te staan. Vanuit de bewonersverenigingen zijn hiervoor onderwerpen, wensen en tekeningen aangeleverd.
Bureau Het Wilde Oosten is verantwoordelijk voor projectuitvoering en ontwerp. Vele vrijwilligers hebben vanuit de werkplaatsen in Winschoten en Wehe- den Hoorn enthousiast meegeholpen bij het aanbrengen van de glasmozaïeken.

Kinderen van OBS de Woldrakkers hebben tekeningen gemaakt over hun dorp en het achterland met schapen, graanvelden en akkers. Ook is de opvallende dijkdoorgang tussen de Carel Coenraadpolder en de Reiderwolderpolder te zien. Deze is in 1993 felgeel geschilderd door de Haarlemse kunstenaar Piet Tuytel.