Raadhuisstraat bij de molen

  • usquert-01.jpg
  • Usquert-03.jpg
  • Usquert-04.jpg

Over deze bank

'Pronkjewail in golden raand'
Deze zin uit het Gronings volkslied is helemaal van toepassing op de serie Waddenbanken voor Kiek over Diek. De 10 banken zijn ingelegd met een patroon van deels spiegelende tegeltjes, deze tegeltjes zijn speciaal voor dit project gemaakt. Op elk van de banken hebben ze een andere kleur en samenstelling. Samen met de afgebeelde vogels verwijzen ze naar het Waddengebied met haar getijden en steeds wisselende licht en luchtspiegelingen.
De achterkant van de banken 'vertelt' iets over het specifieke gebied waar de bank komt te staan. Vanuit de bewonersverenigingen zijn hiervoor onderwerpen, wensen en tekeningen aangeleverd.
Bureau Het Wilde Oosten is verantwoordelijk voor projectuitvoering en ontwerp. Vele vrijwilligers hebben vanuit de werkplaatsen in Winschoten en Wehe- den Hoorn enthousiast meegeholpen bij het aanbrengen van de glasmozaïeken.

De bank heeft rondom een fries van vissentegeltjes. Op de achterkant van de bank voor Usquert zijn de legendes van Kruisstee en Liudger verbeeld. De verspreiding van het christendom in de 8ste eeuw na Christus over Nederland kent veel sages waarin wonderlijke gebeurtenissen beschreven worden. Ten zuidwesten van Usquert ligt een boerderij met de naam Kruisstee, deze danken haar naam aan de legende waarin twee zwanen en twee witte ossen een kruis naar deze plek gebracht zouden hebben. In de legende van Liudger wordt beschreven hoe deze prediker en missionaris door een handoplegging de blindheid van zanger en harpspeler Bernlef genas. Kinderen van groep 7 van OBS Usquert hebben tekeningen hierover gemaakt en een aantal hiervan zijn verwerkt in de bank.